Seterferie i fjellheimen

Seats holiday in the mountainsEn variant av bondegårdsturisme som er blitt veldig populær i Norge, er seterferie. Her tar man i bruk en eldgammel kulturtradisjon i den norske fjellheimen på en ny måte. I gamle dager var jo seteren til som en beitemark om sommeren, der bønder som hadde lite gress nede i dalen kunne sende kyrne sine. Der oppe var det budeier og gjetere som fulgte med kyr, sauer, og geiter i det daglige, og som sto for melking, kinning, og annen grunnleggende produksjon. Selv da var det likevel mange som tok seg en tur til seters for å ta del i denne idyllen, eller kanskje også flørte litt med de søte jentene som jobbet som budeier. Dette var til og med før middelklassen gjorde den norske fjellturen i helgene til noe bortimot obligatorisk.

Nå for tiden brukes seteren på en litt annen måte, som et slags fremskutt punkt i naturen der man kan finne ro, harmoni, og hygge. Man kan delta i ulike aktiviteter og prøve diverse råvarer som stammer fra landbruk og husdyrhold, eller også jakt og fiske i skoger og innsjøer i fjellene. Det er en egen slags luksus ved å være på en seter. Man kan spise en spesiell frokost i en unik atmosfære før man tar i bruk naturen for utallige aktiviteter fra klatring og turgåing til sykling, svømming og mye mer. Med på turen kan du ta med deg brød, smør, og ost fra seteren, og føle deg litt som Peter i Heidi-bøkene.

På de mest eksklusive setrene tilbys det nå gjerne også en litt storslagen og annerledes middag om kvelden, laget med unike lokale råvarer og med islett av internasjonal kokkekunst. Du finner carpaccio av elg ved siden av nystekt brød og ferske multer som kanskje ble plukket samme dag. Vær trygg på at seteren kan gi mange uforglemmelige opplevelser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *