Italia – bondeturismens hjemland

AgriturismoDersom du våger deg ut av Norge til det landet som er best kjent for gårdsturisme og har de fleste (og mange vil si beste) tilbudene, må du dra til Italia. Agriturismo er det navnet italienerne bruker både på denne typen turisme og på den gården du besøker. En agriturismo er vanligvis en helt vanlig gård som fungerer på normal måte, bortsett fra at man også innkvarterer gjester og serverer og selger mat i større eller mindre omfang. Dette har blitt en helt vanlig måte å drive gård på i Italia, og blant annet på grunn av de store matopplevelsene og det gunstige klimaet er det mange turister også fra andre land som strømmer til de italienske gårdene.

Selv om dette i høyeste grad er satt i system, er det ikke slik at du kan forvente deg en vanlig sydentur eller et hotellopphold når du tar inn på en agriturismo. Noen av gårdeierne forpakter bort jorden for å konsentrere seg fullt og helt om tjenesteyting, men dette er unntaket heller enn regelen. Forvent derfor at du må forholde deg til arbeidsåret og til sesongrytmene i landbruket når du er der. For de fleste vil dette nettopp være noe av sjarmen med å oppleve en italiensk bondegård.

De fleste italienske bøndene er gjestfrie og uformelle, og du kommer helt sikkert til å kose deg. Men ikke ha for store forventninger til at de for eksempel skal være veldig flinke i engelsk. Det du imidlertid kan forvente er rene og unike rom, sjarmerende kulturlandskap, og en nærhet til naturen. Prisene kan også være blant de gunstigste i Vest-Europa, selv om de selvfølgelig varierer. Noen regioner, som for eksempel Toscana og Lombardia, er betydelig dyrere enn andre. Mange har de siste årene fått øynene opp for agriturismo i sør og på øyene Sicilia og Sardinia, der det er langt rimeligere med mat, aktiviteter, og overnatting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *