Frankrike – rolig luksus på landet

agritourismFrankrike er et land som ofte blir oversett når det gjelder gårdsturisme. Det er lett å glemme at Frankrike gjennom mange hundre år var det europeiske jordbrukets kraftsentrum, ikke bare et urbant arnested for filosofer og kunstnere. Franskmenn flest har stor respekt for jorda, bøndene, og ikke minst råvarene som blir til verdens beste og mest elegante mat.

I Frankrike kalles en besøksgård for en “gite”, flertall “gites” (uttalen er likevel den samme for de to ordene). Noen av de beste områdene for slike gites er Bretagne, Provence, og Burgund. Sistnevnte er selvfølgelig et opplagt valg hvis man er spesielt interessert i vin, vindyrking, og vinlegging. I Burgund har man faktisk invitert gjester til å være med på disse prosessene i lang tid. Dette er for vinmakingen verdens navle, så det hører nesten hjemme i enhver vinkjenners dannelseshistorie å tilbringe en tid i Burgund.

Nå skal det sies at uttrykket gite gjerne også brukes mer om en hytte, gjerne en der det tidligere bodde gårdsarbeidere som det med dagens automatiserte produksjon ikke lenger er bruk for. En gite er imidlertid forskjellig fra en hytte i den forstand at det forutsetter at eiere bor i nærheten. Det er imidlertid ikke alltid slik at man kan få matservering på en gite, man må heller satse på å lage maten selv eller gå på restaurant.

Dersom du ønsker å få mat fra gården der du skal bo, skal du i stedet for en gite se etter “chambre d’hotes”. Dette er mer hotellignende i den forstand at du i hvert fall som regel får frokost der. I tillegg kan du få flere måltider noen steder, i de forskjellige guidebøkene vil disse gjerne stå oppført som “tables d’hotes” i tillegg til chambres d’hotes. Husk imidlertid at disse måltidene som regel må bestilles god tid i forveien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *