Bondegårdsferie i Tsjekkia og Slovakia

Farm holidays in the Czech Republic and SlovakiaTsjekkia og Slovakia, eller Tsjekkoslovakia som det het en gang i tiden da det var ett land, er ikke helt ukjente reisemål for nordmenn. Likevel er det vel få som har vært særlig mye utenfor Praha og Bratislava. Disse to landene har imidlertid mye vakker natur, hyggelige mennesker, og lave priser. Ja, i store deler av Slovakia vil du finne at prisene til og med er rimeligere enn i Polen.

Landskap og bondekultur i disse landene gir en følelse av nostalgi og gjenkjennelse for oss nordmenn, for de kan på mange måter minne om gamle dagers Norge. Det er kanskje spesielt tilfelle i Slovakia, som ikke er fullt så moderne som Tsjekkia selv om det i dag også har betydelige urbane og industrielle lommer. Mesteparten av landet er imidlertid preget av landets liv og av en gammel kultur som preger atferd og matvaner. Den gode bondekosten i Tsjekkia og Slovakia er interessant og annerledes – en virkelig smak av gamle dager, med mat laget av enkle, men ferske råvarer. Tar man med at naturen i Slovakia mange steder er like spektakulær som den norske, så skjønner man at disse landene har stort potensial for norske turister. Det koster heller ikke mye å prøve det ut; overnatting på en bondegård koster sjelden stort mer enn 20 euro.

Den tsjekkiske og slovakiske gårdsdriften er av en slik art at mange vesteuropeiske mennesker som vokste opp på gård opplever en intens nostalgi når de kommer dit. Ting gjøres nemlig i stor grad på gamlemåten, og med en oppriktig respekt for jorda og en stolthet for de varene man fører til markedet. Ofte får man også muligheten til å delta i arbeidet på gården, enten det er onnearbeid, sylting, eller forskjellige tradisjonelle håndverk. Her er det virkelig muligheter for å oppleve fortiden i nåtiden – både for unge og gamle.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *