Besøksgårder og turisme

Farm Visits and TourismEn besøksgård er en gård som er spesielt tilrettelagt for at turister, gjerne fra byen, skal få mulighet til å komme ut og besøke en gård for å se og oppleve hvordan det er der. Denne typen turisme, som gjerne kalles bondegårdsturisme, er en moderne måte for bonden å øke sitt inntekts- og næringsgrunnlag på. Det er også et tilbud som er ment å motvirke de store manglene i kunnskapen om gårdsliv og matproduksjon som mange har. Norge er jo tross alt ikke lenger noe jordbrukssamfunn, og bøndene som en gang utgjorde flertallet her i landet har etter hvert blitt et ganske lite mindretall. Noen vet jo knapt nok at melk kommer fra ei ku.

Det har blitt vanlig for bøndene å inkludere turisme og ulike opplevelser som attåtnæring på gården. Dette er også positivt for landbruket og for bygdene, for det blir mer kompetanse på andre områder enn bare produksjon av mat, ull, og lær. På gårdene sine tilbyr de mat som er laget med egne eller lokale råvarer, i tillegg til at det er forskjellige aktiviteter man kan være med på hvis man har tid og lyst. Dette kan være både morsomt, spennende, og lærerikt, og viser seg ofte å være spesielt populært for barn.

På bondegårdsferie får man virkelig roet ned, slappet av, og opplevd en litt mer naturlig tilværelse der man lever direkte av det som er markens grøde. I tillegg er det gode muligheter for mer voksne aktiviteter som jakt og fiske. For barnefamilien kan aktiviteter som ridning eller rafting i elver og stryk være spennende for store og små. Mange steder går det også an å svømme, gå i fjellet, snøre på seg skiene, eller ta en langtur med sykkel, kano, eller robåt. Etterpå hygger man seg med den lokale maten og blir kjent med gårdsfolket og andre gjester.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *